Voorleesworkshop en Klooimiddag

Iedere maand is er een Voorleesmiddag en een Klooimiddag. Op de voorleesmiddag wordt een bijzonder prentenboek op een beeldende manier tot leven gebracht. Tijdens de Klooimiddag laten we ons inspireren door kunstwerken en gaan aan de slag met bijzondere materialen.

Klooimiddag

Op woensdag 8 maart, 5 april, 10 mei, 7 juni van tussen 13:00 en 17:00 uur

Kunstenaars houden van klooien. Ze gaan gewoon lekker aan de slag en als iets niet lukt proberen ze daar een oplossing voor te vinden. Tijdens de Klooimiddag gaan wij ook ‘klooien’. We laten ons inspireren door kunstwerken en gaan aan de slag met bijzondere materialen. Iedere maand is er een andere invulling van de middag. Reserveren voor de Klooimiddag is niet nodig. De Klooimiddag is geschikt voor kinderen van 3 t/m 12 jaar. Voor de verschillende leeftijdsgroepen zijn diverse opdrachten.

Experimenteren tijdens de Klooimiddag
Kinderen zijn onuitputtelijke onderzoekers. Ze ontdekken al doende de wereld en alles wat op hun pad komt, wordt met grote verwondering en nieuwsgierigheid bekeken. Maar dat blijft vaak niet zo, omdat volwassenen al snel geneigd zijn kinderen technieken bij te brengen om tot een mooi eindproduct te komen. En dus leert een kind binnen de lijntjes te kleuren. Leert dat de lucht blauw is, een hond twee ogen heeft en een mens tekenen met 3 benen is niet hoe het hoort. Bij Villa Zebra zijn we meer gericht op het proces, net even anders mag juist wel. We geven geen voorbeelden, geen kaders, proberen materiaal te kiezen wat nog naar eigen inzicht gebruikt kan worden. Meerdere oplossingen zijn mogelijk en het resultaat is altijd verrassend. Door die vrijheid en ruimte te geven, kan het kind groeien en een nieuwe wereld ontdekken.

Voorleesworkshop

Tijdens de voorleesmiddag in Villa Zebra wordt steeds een bijzonder prentenboek op een beeldende manier tot leven gebracht. Ieder voorleesmoment wordt gevolgd door een creatieve opdracht (30-60 min) en is geschikt voor kinderen van 3 t/m 6 jaar. Dit vrolijke voorleesfeest past goed bij de speelse manier waarop ZELF! probeert de taalontwikkeling van peuters en kleuters te stimuleren.

Op woensdag 22 maart om 13:30 en 15:00 uur
Vandaag wordt het prentenboek Op weg naar huis van Alexis Deacon op een beeldende manier tot leven gebracht. Het prentenboek gaat over de hilarische zoektocht van zeven hamsters naar een eigen plek. Als zeven broers te groot worden voor hun ouderlijk huis gaan ze op weg, de wijde wereld in, om een nieuwe woning te vinden. Maar die wijde wereld is vol gevaren. Ze steken een zee over, beklimmen een berg, verdwalen bijna in een labyringt en... komen aan het einde van de wereld. De grootse, gevaarlijke wereld is mooier dan ze ooit hadden kunnen dromen. Het voorlezen is inclusief een creatieve workshop waarin kinderen huizen maken voor de te groot geworden hamsters. De maandelijkse voorleesmiddag past goed bij de speelse manier waarop ZELF! probeert de taalontwikkeling van peuters en kleuters te stimuleren.
Reserveren...

Op woensdag 19 april om 13:30 en 15:00 uur
Vandaag wordt het prentenboek Ik wil een leeuw Annemarie van der Eem & Mark Janssen op een beeldende manier tot leven gebracht. Op een dag werd Sjuul wakker. Het was stil in huis. En eigenlijk ook best saai. Ineens wist hij het: hij wilde een beest. Een huisdier. Vandaag nog! En hij wist ook wat voor beest... Maar hoe ging hij mama zover krijgen? Het voorlezen is inclusief een creatieve workshop waarin kinderen kleine en grote huisdierwensen schilderen.
Reserveren...

Taalontwikkeling in ZELF!
In de peuterfase leren kinderen dingen benoemen. Aanvankelijk met enkele woorden, gaandeweg in ‘meerwoordzinnen’. Het spreken ondersteunt het denken en interactie met de omgeving is daarbij belangrijk. De zeven interactieve installaties die kunstenaars maakten in ZELF! stimuleren peuters en kleuters (en hun volwassen begeleiders) om verhalen te vertellen, spelen en te verzinnen.