Voorleesworkshop en Klooimiddag

Iedere maand is er een Voorleesmiddag en een Klooimiddag. Op de voorleesmiddag wordt een bijzonder prentenboek op een beeldende manier tot leven gebracht. Tijdens de Klooimiddag laten we ons inspireren door kunstwerken en gaan aan de slag met bijzondere materialen.

Klooimiddag (3 t/m 12 jaar)

Er is een klooimiddag op 16 mei, 13 juni en op 11 juli. Je kunt gewoon binnenlopen tussen 13:00 en 17:00 uur. Kunstenaars houden van klooien. Ze gaan gewoon lekker aan de slag en als iets niet lukt proberen ze daar een oplossing voor te vinden. Tijdens de Klooimiddag gaan wij ook ‘klooien’. We laten ons inspireren door kunstwerken en gaan aan de slag met bijzondere materialen. Iedere maand is er een andere invulling van de middag. Reserveren voor de Klooimiddag is niet nodig. De Klooimiddag is geschikt voor kinderen van 3 t/m 12 jaar.Experimenteren tijdens de KlooimiddagKinderen zijn onuitputtelijke onderzoekers. Ze ontdekken al doende de wereld en alles wat op hun pad komt, wordt met grote verwondering en nieuwsgierigheid bekeken. Maar dat blijft vaak niet zo, omdat volwassenen al snel geneigd zijn kinderen technieken bij te brengen om tot een mooi eindproduct te komen. En dus leert een kind binnen de lijntjes te kleuren. Leert dat de lucht blauw is, een hond twee ogen heeft en een mens tekenen met 3 benen is niet hoe het hoort. Bij Villa Zebra zijn we meer gericht op het proces, net even anders mag juist wel. We geven geen voorbeelden, geen kaders, proberen materiaal te kiezen wat nog naar eigen inzicht gebruikt kan worden. Meerdere oplossingen zijn mogelijk en het resultaat is altijd verrassend. Door die vrijheid en ruimte te geven, kan het kind groeien en een nieuwe wereld ontdekken.

Voorleesmiddag (3 t/m 6 jaar)

Tijdens de voorleesmiddag in Villa Zebra wordt steeds een bijzonder prentenboek op een beeldende manier tot leven gebracht. Ieder voorleesmoment wordt gevolgd door een creatieve opdracht (30-60 min) en is geschikt voor kinderen van 3 t/m 6 jaar. Dit vrolijke voorleesfeest past goed bij de speelse manier waarop ZELF! probeert de taalontwikkeling van peuters en kleuters te stimuleren.

Het boek zonder tekeningen
Woensdag 18 april om 13:30 en 15:00 uur
Als je dacht dat een boek saai is als er geen tekeningen in staan, dan heb je dat mis. Want dit boek met niks dan woorden is NIET saai. Als we klaar zijn met lezen maken we als echte schrijver een eigen boek zonder tekeningen. Reserveer hier.

De Gruffalo
Woensdag 30 mei om 13:30 en 15:00 uur
Vandaag lezen we De Gruffalo van Julia Donaldson. In het bos ontmoet de kleine muis allerlei dieren die wel zin hebben in een lekker hapje muis. Hij bedenkt een gruwelijk monster; de Gruffalo! Maar heeft de muis dit monster wel verzonnen, of bestaat het echt? Ben jij net zo slim als de muis? Maak in de workshop je eigen Gruffalo-poot, trek een angstaanjagend monster spoor en misschien vind jij de echte Gruffalo wel! Reserveer hier. 

De Leeuw in de muis
Woensdag 27 juni om 13:30 en 15:00 uur
Deze voorleesmiddag lezen we De Leeuw in de muis van Rachel Bright en Jim Field. Iedereen hoort het luide gebrul van de grote leeuw. Het kleine muisje kijkt erg tegen hem op. Zou hij ooit zo dapper kunnen worden? Maar maken we een hele stoere muis die natuurlijk mee naar huis mag. Reserveer hier.

Taalontwikkeling in ZELF!
In de peuterfase leren kinderen dingen benoemen. Aanvankelijk met enkele woorden, gaandeweg in ‘meerwoordzinnen’. Het spreken ondersteunt het denken en interactie met de omgeving is daarbij belangrijk. De zeven interactieve installaties die kunstenaars maakten in ZELF! stimuleren peuters en kleuters (en hun volwassen begeleiders) om verhalen te vertellen, spelen en te verzinnen.