Voorleesworkshop en Klooimiddag

Iedere maand is er een Voorleesmiddag en een Klooimiddag. Op de voorleesmiddag wordt een bijzonder prentenboek op een beeldende manier tot leven gebracht. Tijdens de Klooimiddag laten we ons inspireren door kunstwerken en gaan aan de slag met bijzondere materialen.

Klooimiddag (3 t/m 12 jaar)

Er is een klooimiddag op 10 januari, 7 februari en 7 maart. Je kunt gewoon binnenlopen tussen 13:00 en 17:00 uur. 


Kunstenaars houden van klooien. Ze gaan gewoon lekker aan de slag en als iets niet lukt proberen ze daar een oplossing voor te vinden. Tijdens de Klooimiddag gaan wij ook ‘klooien’. We laten ons inspireren door kunstwerken en gaan aan de slag met bijzondere materialen. Iedere maand is er een andere invulling van de middag. Reserveren voor de Klooimiddag is niet nodig. De Klooimiddag is geschikt voor kinderen van 3 t/m 12 jaar.


Experimenteren tijdens de Klooimiddag
Kinderen zijn onuitputtelijke onderzoekers. Ze ontdekken al doende de wereld en alles wat op hun pad komt, wordt met grote verwondering en nieuwsgierigheid bekeken. Maar dat blijft vaak niet zo, omdat volwassenen al snel geneigd zijn kinderen technieken bij te brengen om tot een mooi eindproduct te komen. En dus leert een kind binnen de lijntjes te kleuren. Leert dat de lucht blauw is, een hond twee ogen heeft en een mens tekenen met 3 benen is niet hoe het hoort. Bij Villa Zebra zijn we meer gericht op het proces, net even anders mag juist wel. We geven geen voorbeelden, geen kaders, proberen materiaal te kiezen wat nog naar eigen inzicht gebruikt kan worden. Meerdere oplossingen zijn mogelijk en het resultaat is altijd verrassend. Door die vrijheid en ruimte te geven, kan het kind groeien en een nieuwe wereld ontdekken.

Voorleesmiddag (3 t/m 6 jaar)

Tijdens de voorleesmiddag in Villa Zebra wordt steeds een bijzonder prentenboek op een beeldende manier tot leven gebracht. Ieder voorleesmoment wordt gevolgd door een creatieve opdracht (30-60 min) en is geschikt voor kinderen van 3 t/m 6 jaar. Dit vrolijke voorleesfeest past goed bij de speelse manier waarop ZELF! probeert de taalontwikkeling van peuters en kleuters te stimuleren.

Ssst! De tijger slaapt
Woensdag 24 januari om 13:30 en 15:00 uur
Tijdens de nationale voorleesdagen lezen we voor uit Ssst! De tijger slaapt. De tijger ligt vreselijk in de weg, maar we willen haar niet wakker maken. Help jij ons? We sluiten af met een VERRASSING!

Dino's bestaan niet
Woensdag 21 februari om 13:30 en 15:00 uur
Twee stoere broertjes gaan op dinosaurusjacht. Ga je mee? Na het lezen maken we een Whoehaaa! Dino kunstwerk voor thuis.

Bang mannetje
Woensdag 21 maart om 13:30 en 15:00 uur
Bang mannetje is bang voor alles, tot de toverboom hem van zijn angsten af helpt. Ben jij soms ook een beetje bang, maar eigenlijk best dapper? Ga mee op avontuur!

Taalontwikkeling in ZELF!
In de peuterfase leren kinderen dingen benoemen. Aanvankelijk met enkele woorden, gaandeweg in ‘meerwoordzinnen’. Het spreken ondersteunt het denken en interactie met de omgeving is daarbij belangrijk. De zeven interactieve installaties die kunstenaars maakten in ZELF! stimuleren peuters en kleuters (en hun volwassen begeleiders) om verhalen te vertellen, spelen en te verzinnen.