Activiteitenkalender

Ontdek de tentoonstellingen ZELF! (3-6) en Ticket to de Toekomst (7-12). Aansluitend kun je aanschuiven bij de workshop PoefProef (2-6) of Toekomst Gasten (7-12). Regelmatig zijn er extra activiteiten of is er een kunstenaar in huis. En soms vind je Villa Zebra ook met Pop-Ups op andere plaatsen in de stad.

Wo 13, vr 15 en za 16 feb 12:00 - 17:00 uur
Kunstenaar in huis: Hillegon Brunt (7-12 jr)
In Ticket to de Toekomst denkt Hillegon Brunt na over hoe de wereld er in de toekomst uit zou kunnen zien. Wat zijn jouw ideeën daarover? Ga bij Hillegon op bezoek en laat je fantasie de vrije loop.

Vr 15 t/m zo 17 feb 12:00 - 17:00 uur Kunstenaar in huis: KAMP HORST (7-12 jr)
In Ticket to de Toekomst richt kunstenaarscollectief KAMP HORST de toekomst in met vreemde wezens, bijzondere voertuigen en gekke onderkomens. Help jij ze een handje?

Wo 20 feb 13:30 en 15:00 uur Voorleesmiddag: De koning bakt een huis (3-6 jr)
We lezen De koning bakt een huis van Annemarie van Haeringen. Aansluitend maken we van rivierklei verlegen blootpadden. >reserveer je plekje hier

6 t/m 22 maart 
Villa Zebra (deels) gesloten
Van 6 t/m 22 maart bouwt Villa Zebra aan de nieuwe tentoonstelling De Moestuin. In deze periode is de ruimte voor 7 t/m 12 jaar gesloten voor publiek. Tussen 11 en 22 maart wordt ook ZELF! omgebouwd en is Villa Zebra helemaal gesloten. Van 6 t/m 10 maart is ZELF! nog wel open en is er een vervangende workshop voor kinderen van 7-12 jaar.

Klooimiddag (3-12 jr)

Kunstenaars houden van klooien. Ze gaan gewoon lekker aan de slag en als iets niet lukt proberen ze daar een oplossing voor te vinden. Tijdens de Klooimiddag gaan wij ook ‘klooien’. We laten ons inspireren door kunstwerken en gaan aan de slag met bijzondere materialen. Iedere maand is er een andere invulling van de middag. Reserveren voor de Klooimiddag is niet nodig, je kunt inlopen tussen 13:00 en 17:00 uur. De eerstvolgende Klooimiddag is op woensdag 3 april 2019.
Waarom klooien belangrijk is
Kinderen zijn onuitputtelijke onderzoekers. Ze ontdekken al doende de wereld en doen dat met open vizier. Maar dat blijft vaak niet zo. Volwassenen zijn geneigd kinderen technieken bij te brengen om tot een 'mooi' eindproduct te komen. Kinderen leren binnen de lijntjes te kleuren: de lucht is blauw, een hond heeft twee ogen en een auto met vleugels, dat kan niet. Bij Villa Zebra mag net even anders juist wél. We geven geen voorbeelden, geen kaders en gebruiken materialen die naar eigen inzicht gebruikt kunnen worden. Meerdere oplossingen zijn mogelijk en het resultaat is altijd verrassend. Zo geven we kinderen de ruimte zichzelf en een nieuwe wereld te ontdekken. 

Workshop: Toekomst Gasten (7-12 jr)

t/m 3 mrt


Ding Dong: bezoek uit de toekomst! In Ticket to de Toekomst ontdek je toekomstig eten, een robotplaag en bijzondere voertuigen. Hoe denk jij dat de wereld er in de toekomst uit zou  kunnen zien? Na een bezoek aan de tentoonstelling ga je zelf aan de slag. Met diverse materialen verbeeld je jouw eigen ideeën. >> info en tickets

Workshop: PoefProef (3-6 jr)

t/m 10 maart

undefined
Laat je inspireren door het ZELF!-Laboratorium van Jeannette Ephraïm, voel, kijk en ruik. Maak een kleverig, vernieuwend, langdradig of zacht experiment. Trek je laboratoriumhandschoenen aan en ga aan de slag! Na je bezoek aan ZELF! kun je aanschuiven bij deze workshop. >> info en tickets

Voorleesmiddag (3-6 jr)

Tijdens de voorleesmiddag wordt een bijzonder prentenboek tot leven gebracht. Na het verhaal gaan de kinderen (3 t/m 6 jr) aan de slag in een op het boek geïnspireerde workshop. Dit vrolijke voorleesfeest past goed bij de speelse manier waarop ZELF! de taalontwikkeling van peuters en kleuters stimuleert.

De wolf, de eend en de muis - wo 17 april 13:30 en 15:00 uur

Op een dag wordt de muis door een wolf opgegeten. Hij belandt in de buik van de wolf, waar hij niet de enige blijkt te zijn: er woont al een eend! We lezen het boek van Mac Barnett en verbeelden aansluitend het lang niet zo slechte leven van muis en eend in de buik.  >> Reserveer je plekje hier

Taalontwikkeling in ZELF!
In de peuterfase leren kinderen dingen benoemen. Aanvankelijk met enkele woorden, gaandeweg in ‘meerwoordzinnen’. Het spreken ondersteunt het denken, en interactie met de omgeving is daarbij belangrijk. De zeven interactieve kunstinstallaties in ZELF! stimuleren peuters en kleuters (en hun volwassen begeleiders) om verhalen te vertellen, spelen en te verzinnen.