Activiteitenkalender

Ontdek de tentoonstellingen ZELF! (3-6) en Ticket to de Toekomst (7-12). Aansluitend kun je aanschuiven bij de workshop Knipsels zonder schaar (3-6) of Toekomst Gasten (7-12). Regelmatig zijn er extra activiteiten of is er een kunstenaar in huis. En sóms vind je Villa Zebra ook op andere plaatsen in de stad.

Wo 12, vr 14 en za 15 dec, vr 18 en za 19 jan 12:00 - 17:00 uur
Kunstenaar in huis: Hillegon Brunt (7-12 jr) In Ticket to de Toekomst denkt Hillegon Brunt na over hoe de wereld er in de toekomst uit zou kunnen zien. Wat zijn jouw ideeën daarover? Ga bij Hillegon op bezoek en laat je fantasie de vrije loop.

Wo 19 dec 13:30 en 15:00 uur
Voorleesmiddag: Bang Mannetje (3-6 jaar)
Durf jij net zoveel als Bang Mannetje? Ga mee op avontuur! >> reserveer je plekje hier.

Wo 19 dec 14:00 uur 
Villa Zebra Pop-Up Crooswijk (8-12 jr)

Winterse workshops met kunstenaar Minne Smits. Locatie: De Nieuwe Branding Isaac Hubertstraat 153, Rotterdam. Aanmelden kan ter plekke. Let op: kom op tijd want er is plek voor maximaal 15 kinderen!

Za 22 dec t/m zo 6 jan
Kerstvakantie bij Villa Zebra Tijdens de kerstvakantie zijn we open van di t/m zo tussen 12:00-17:00. Let op: Villa Zebra is gesloten op 25 en 26 december en op 1 januari.

Wo 9 jan 13:00-17:00 uur
Klooimiddag: Vreemde Kwasten (3-12 jr) Kun jij ondersteboven verven, met je tenen of met een kwast aan een touwtje?

Klooimiddag (3-12 jr)

Kunstenaars houden van klooien. Ze gaan gewoon lekker aan de slag en als iets niet lukt proberen ze daar een oplossing voor te vinden. Tijdens de Klooimiddag gaan wij ook ‘klooien’. We laten ons inspireren door kunstwerken en gaan aan de slag met bijzondere materialen. Iedere maand is er een andere invulling van de middag. Reserveren voor de Klooimiddag is niet nodig, je kunt inlopen tussen 13:00 en 17:00 uur. De eerstvolgende Klooimiddag is op woensdag 9 januari 2019.Waarom klooien belangrijk is
Kinderen zijn onuitputtelijke onderzoekers. Ze ontdekken al doende de wereld en doen dat met open vizier. Maar dat blijft vaak niet zo. Volwassenen zijn geneigd kinderen technieken bij te brengen om tot een 'mooi' eindproduct te komen. Kinderen leren binnen de lijntjes te kleuren: de lucht is blauw, een hond heeft twee ogen en een auto met vleugels, dat kan niet. Bij Villa Zebra mag net even anders juist wél. We geven geen voorbeelden, geen kaders en gebruiken materialen die naar eigen inzicht gebruikt kunnen worden. Meerdere oplossingen zijn mogelijk en het resultaat is altijd verrassend. Zo geven we kinderen de ruimte zichzelf en een nieuwe wereld te ontdekken. 

Workshop: Toekomst Gasten (7-12 jr)

t/m 3 mrt


Ding Dong: bezoek uit de toekomst! In Ticket to de Toekomst ontdek je toekomstig eten, een robotplaag en bijzondere voertuigen. Hoe denk jij dat de wereld er in de toekomst uit zou  kunnen zien? Na een bezoek aan de tentoonstelling ga je zelf aan de slag. Met diverse materialen verbeeld je jouw eigen ideeën. >> info en tickets

Workshop: Knipsels zonder schaar (3-6 jr)

t/m 19 dec


Scheur, kijk, scheur, kijk,  draai, dwarrel en plak je papier tot leven. Uit knipsels kun je de gekste dieren, mannetjes of andere wezens bedenken. Welke fantasieknipselfiguren maak jij? Na je bezoek aan ZELF! kun je aanschuiven bij deze workshop. >> info en tickets

Voorleesmiddag (3-6 jr)

Tijdens de voorleesmiddag wordt een bijzonder prentenboek tot leven gebracht. Na het verhaal gaan de kinderen (3 t/m 6 jr) aan de slag in een op het boek geïnspireerde workshop. Dit vrolijke voorleesfeest past goed bij de speelse manier waarop ZELF! de taalontwikkeling van peuters en kleuters stimuleert. 

Bang mannetje

woensdag 19 december om 13:30 en 15:00
Bang Mannetje is bang voor alles. Hij maakt een afspraak met de toverboom die bange mannetjes van hun angsten afhelpt. De boom waarschuwt hem wel voor de woeste wezens die hij op zijn weg zal tegenkomen – maar daarvoor hoeft hij niet bang te zijn, ze zijn namelijk niet gevaarlijk. Zo trotseert Bang Mannetje draken, reusachtige spinnen en enge heksen. Ben jij net zo dapper als Bang Mannetje? Ga mee op avontuur! >> Reserveer je plekje hier.

Dino’s bestaan niet (3-6 jr) 

wo 23 januari 13:30 en 15:00 uur
Op de eerste dag van de Nationale Voorleesdagen lezen we een boek uit de Prentenboek TopTien: Dino’s bestaan niet van Mark Janssen. Twee stoere broertjes gaan op dinosaurusjacht. Nou ja, de oudste en meest stoere broer doet alsof, maar voor de jongste broer is het allemaal heel serieus. Gelukkig bestaan dino’s niet echt, OF TOCH WEL…?! Aansluitend maken we een Whoehaaaa Dino-kunstwerk voor thuis. >> Reserveer je plekje hier

Taalontwikkeling in ZELF!
In de peuterfase leren kinderen dingen benoemen. Aanvankelijk met enkele woorden, gaandeweg in ‘meerwoordzinnen’. Het spreken ondersteunt het denken, en interactie met de omgeving is daarbij belangrijk. De zeven interactieve kunstinstallaties in ZELF! stimuleren peuters en kleuters (en hun volwassen begeleiders) om verhalen te vertellen, spelen en te verzinnen.