Activiteitenkalender

Ontdek de tentoonstellingen ZELF! (2-6) en De Moestuin (7-12). Aansluitend kun je aanschuiven bij de workshop Sprookjesgezicht (3-6) of Platte Grond (7-12). Regelmatig zijn er extra activiteiten of is er een kunstenaar in huis. En soms vind je Villa Zebra ook met Pop-Ups op andere plaatsen in de stad.

Kunstenaar in huis: Jochem Rotteveel - wo 12 juni 12:00-17:00 uur
Hoe begin je aan een kunstwerk, waar haal je je inspiratie vandaan?

Kunstenaar in huis: Stefan Cools - za 15 en zo 16 juni 12:00-17:00 uur
In de moestuin voor de deur van Villa Zebra teelt Stefan planten die rupsen en vlinders lekker vinden, of die op andere manieren goed van pas komen.

Kunstenaar in huis: Britt Dorenbosch (7-12 jr) - wo 19 en wo 26 juni 12:00-17:00 uur
Wat zie jij in het werk van Britt en hoe zou jij die verhalen zelf vertellen?

Voorleesmiddag: Er zit een draak in je boek! (3-6 jr) 
wo 19 juni 13:30 en 15:00
Vandaag lezen we een boek met een draak erin! Help jij mee eventuele brandjes te blussen? Natuurlijk maken we na afloop zelf ook een briesende draak. > reserveer je plekje hier

Kunstenaar in huis: Frank Bruggeman - vr 21 en  za 22 juni 12:00-17:00 uur
In Franks aardappellaboratorium vind je verschillende aardappelrassen en -ziekten, kun je proeven doen en ontdek je allerlei manieren waarop mensen aardappelen gebruiken.  

Klooimiddag (3-12 jr)

Kunstenaars houden van klooien. Ze gaan gewoon lekker aan de slag en als iets niet lukt proberen ze daar een oplossing voor te vinden. Tijdens de Klooimiddag gaan wij ook klooien. We laten ons inspireren door kunstwerken en gaan aan de slag met bijzondere materialen. Iedere maand is er een andere invulling van de middag. Reserveren voor de Klooimiddag is niet nodig, je kunt inlopen tussen 13:00 en 17:00 uur. De eerstvolgende Klooimiddag is op woensdag 3 juli.

Waarom klooien belangrijk is
Kinderen zijn onuitputtelijke onderzoekers. Ze ontdekken al doende de wereld en doen dat met open vizier. Maar dat blijft vaak niet zo. Volwassenen zijn geneigd kinderen technieken bij te brengen om tot een 'mooi' eindproduct te komen. Kinderen leren binnen de lijntjes te kleuren: de lucht is blauw, een hond heeft twee ogen en een auto met vleugels, dat kan niet. Bij Villa Zebra mag net even anders juist wél. We geven geen voorbeelden, geen kaders en gebruiken materialen die naar eigen inzicht gebruikt kunnen worden. Meerdere oplossingen zijn mogelijk en het resultaat is altijd verrassend. Zo geven we kinderen de ruimte zichzelf en een nieuwe wereld te ontdekken. 

Workshop: Platte Grond (7-12 jr)

t/m 1 juli


Tijdens de workshop Platte Grond bewerk je je eigen moestuin. Wat kan daar allemaal in groeien en hoe ziet dat er dan uit? Laat je inspireren door de kunstwerken in de tentoonstelling De Moestuin en maak een bonte plattegrond van jouw moestuin. Na je bezoek aan de tentoonstelling kun je aanschuiven bij deze workshop. >> tickets

Workshop: Sprookjesgezicht (3-6 jr)

t/m 17 juli

Welk sprookjesfiguur wil jij graag zijn? Hoe voelt je Sprookjesfiguur zich? Nu is het tijd om goed naar je eigen gezicht te kijken. Oefen je stoere of erg zielige gezicht. Wat heeft je gezicht nog nodig? Teken scherpe tanden of juist huilende ogen, stel zelf je perfecte sprookjesgezicht samen en laat het aan iedereen zien! Na je bezoek aan ZELF! kun je aanschuiven bij deze workshop. >> tickets

Voorleesmiddag (2-6 jr)

Tijdens de voorleesmiddag wordt een bijzonder prentenboek tot leven gebracht. Na het verhaal gaan de kinderen (2 t/m 6 jr) aan de slag in een op het boek geïnspireerde workshop. Dit vrolijke voorleesfeest past goed bij de speelse manier waarop ZELF! de taalontwikkeling van peuters en kleuters stimuleert.

Voorleesmiddag: Er zit een draak in je boek! (3-6 jr) wo 19 juni 13:30 en 15:00
Vandaag lezen we een boek met een draak erin! Dat draakje ziet er dan wel superschattig uit...maar pas op voor zijn vuurspuwende niesbuien. Help jij mee eventuele brandjes te blussen? Natuurlijk maken we na afloop zelf ook een briesende draak. > reserveer je plekje hier

Taalontwikkeling in ZELF!
In de peuterfase leren kinderen dingen benoemen. Aanvankelijk met enkele woorden, gaandeweg in ‘meerwoordzinnen’. Het spreken ondersteunt het denken, en interactie met de omgeving is daarbij belangrijk. De zeven interactieve kunstinstallaties in ZELF! stimuleren peuters en kleuters (en hun volwassen begeleiders) om verhalen te vertellen, spelen en te verzinnen.