Activiteitenkalender

Ontdek de tentoonstellingen ZELF! (2-6) en De Moestuin (7-12). Aansluitend kun je aanschuiven bij de workshop Ketende Krootjes (3-6) of Platte Grond (7-12). Regelmatig zijn er extra activiteiten of is er een kunstenaar in huis. En soms vind je Villa Zebra ook met Pop-Ups op andere plaatsen in de stad.

20 april t/m 5 mei - Meivakantie bij Villa Zebra
Tijdens de meivakantie is Villa Zebra geopend van di t/m zo tussen 12:00 en 17:00 uur. NB op 27 april (Koningsdag) zijn we gesloten.


Wo 24 en do 25 april - Workshops Studio Maky > reserveer je plekje hier
Onze vrienden van Studio MAKY komen langs voor een hele rits aan toffe workshops. Villa Zebra is gevraagd foyer-objecten te ontwerpen waar kinderen en hun ouders na afloop van een theatervoorstelling mee kunnen spelen en waar ze zich over kunnen verwonderen. Hiervoor hebben we Studio MAKY ingeschakeld. Er liggen al wat mooie ideeën, maar de input van experts (kinderen dus!) is nog hard nodig. Weet jij bijvoorbeeld antwoord op de vraag welke dingen leuker, beter of mooier zouden zijn als ze GEEL zouden zijn?

24 april - Kunstenaar in huis: Britt Dorenbosch (7-12 jr)
Britt Dorenbosch laat in haar schilderijen de verhalen van alledaagse voorwerpen tot leven komen. Je kunt Britt helpen door haar te vertellen wat jij op haar schilderijen, foto’s en het werk van andere kunstenaar ziet. Hoe zou jij die verhalen op een andere manier vertellen?

19, 20 en 26 april - Kunstenaar in huis: Jessica Skowroneck (7-12 jr)
Als één van de vijf kunstenaars in huis van De Moestuin maakt Jessica Skowroneck een ter plekke groeiend, woekerend kunstwerk. Hier heeft ze jou bij nodig! Wat zie je in haar werk en waar verwonder jij je over?

25 en 26 april - Kunstenaar in huis: Frank Bruggeman (7-12 jr)
In De Moestuin heeft Frank een aardappellaboratorium. Je kunt Frank helpen met de verzorging van zijn aardappelen en hem assisteren bij zijn aardappelexperimenten.

wo 8 mei 13:00-17:00 uur - Klooimiddag: Vijfsterren Bijenhotel (3-12 jr)
We maken een plekje om te ontzzzzzzzpannen, speciaal voor bijen. Geen houten blok met gaten, maar een bijenlounge compleet met zachte landingsbaan, hangmat en honingzoete wellnessfaciliteiten.

vanaf 15 mei - Workshop: Sprookjesgezicht (3-6 jr)
Welk sprookjesfiguur wil jij graag zijn? Stel zelf je perfecte sprookjesgezicht samen. 

Klooimiddag (3-12 jr)

Kunstenaars houden van klooien. Ze gaan gewoon lekker aan de slag en als iets niet lukt proberen ze daar een oplossing voor te vinden. Tijdens de Klooimiddag gaan wij ook klooien. We laten ons inspireren door kunstwerken en gaan aan de slag met bijzondere materialen. Iedere maand is er een andere invulling van de middag. Reserveren voor de Klooimiddag is niet nodig, je kunt inlopen tussen 13:00 en 17:00 uur. De eerstvolgende Klooimiddag is op woensdag 8 mei 2019.

Waarom klooien belangrijk is
Kinderen zijn onuitputtelijke onderzoekers. Ze ontdekken al doende de wereld en doen dat met open vizier. Maar dat blijft vaak niet zo. Volwassenen zijn geneigd kinderen technieken bij te brengen om tot een 'mooi' eindproduct te komen. Kinderen leren binnen de lijntjes te kleuren: de lucht is blauw, een hond heeft twee ogen en een auto met vleugels, dat kan niet. Bij Villa Zebra mag net even anders juist wél. We geven geen voorbeelden, geen kaders en gebruiken materialen die naar eigen inzicht gebruikt kunnen worden. Meerdere oplossingen zijn mogelijk en het resultaat is altijd verrassend. Zo geven we kinderen de ruimte zichzelf en een nieuwe wereld te ontdekken. 

Workshop: Platte Grond (7-12 jr)

t/m 1 juli


Tijdens de workshop Platte Grond bewerk je je eigen moestuin. Wat kan daar allemaal in groeien en hoe ziet dat er dan uit? Laat je inspireren door de kunstwerken in de tentoonstelling De Moestuin en maak een bonte plattegrond van jouw moestuin. Na je bezoek aan de tentoonstelling kun je aanschuiven bij deze workshop. >> tickets

Workshop: Ketende krootjes (3-6 jr)

t/m 12 mei


Wat denk jij dat er zich allemaal afspeelt onder de aarde? Wij zien de eerste tijd alleen de groene haartjes aan de bovenkant groeien, maar wat de groenten samen allemaal bespreken onder de aarde hebben we vaak geen idee van. We maken ketende knollen, ruziënde wortels en balende bieten en stoppen ze daarna snel weer onder de grond. Na je bezoek aan ZELF! kun je aansluiten bij deze workshop. >> tickets

Voorleesmiddag (2-6 jr)

Tijdens de voorleesmiddag wordt een bijzonder prentenboek tot leven gebracht. Na het verhaal gaan de kinderen (2 t/m 6 jr) aan de slag in een op het boek geïnspireerde workshop. Dit vrolijke voorleesfeest past goed bij de speelse manier waarop ZELF! de taalontwikkeling van peuters en kleuters stimuleert.

Voorleesmiddag Meimaand Bijmaand: Blij met een bij - wo 22 mei 13:30 en 15:00
Een meisje schrikt van de bij die door het raam naar binnen is gevlogen. Ze vangt hem en vraagt zich af wat ze met het beestje zal doen. Er groeit een vriendschap tussen het meisje en de bij. Geïnspireerd op dit prentenboek zonder woorden maken we aansluitend BIJzondere kunstwerken voor onze kleine bijenvrienden.  >> Reserveer je plekje hier

Taalontwikkeling in ZELF!
In de peuterfase leren kinderen dingen benoemen. Aanvankelijk met enkele woorden, gaandeweg in ‘meerwoordzinnen’. Het spreken ondersteunt het denken, en interactie met de omgeving is daarbij belangrijk. De zeven interactieve kunstinstallaties in ZELF! stimuleren peuters en kleuters (en hun volwassen begeleiders) om verhalen te vertellen, spelen en te verzinnen.