ZELF! (3-6 jaar)

Bezoek aan de tentoonstelling ZELF! en deelname aan twee korte workshops

Peuters en kleuters (groep 0, 1, 2 en 3) bezoeken met begeleiders ZELF!: een ruimte met 5 interactieve installaties gemaakt door kunstenaars. De installaties zijn samengebracht in een meubel dat het mogelijk maakt ze te openen en af te sluiten. Achter iedere deur of wand wacht een nieuwe ontdekking en belevenis. Zo komen kinderen in ZELF! op een speelse en prikkelende manier in aanraking met beeldende kunst. Zelf doen staat voorop!

Er is een keuze uit 3 programma’s waarin altijd 2 korte workshops zijn opgenomen:

1.) IJsland (groep 0)
2.) Tangram Eiland (groep 1,2 en 3)
3.) Abracazoen (groep 1,2 en 3)

We gaan samen met de kinderen op ontdekkingstocht in de verschillende installaties, voeren gesprekken, vertellen verhalen en stellen elkaar vragen. Op die manier draagt de interactie ook bij aan de taalontwikkeling. ZELF! stimuleert de verbeeldingskracht en de creativiteit van het jonge kind. De 3 programma's hebben ieder een eigen inhoud en workshop, ook wanneer dezelfde ruimtes worden bezocht.

IJsland (groep 0)
Speciaal voor de allerjongsten!
Lars, de kleine ijsbeer, drijft op een ijsschots weg uit zijn witte koude wereld. Samen met Lars beleven we spannende warme avonturen en onderweg verzamelen we de mooiste souvenirs op onze ijsschotsen.

In dit programma ontdekken we o.a. de installatie Het Eiland en lezen voor uit het prentenboek Kleine IJsbeer van Hans de Beer. Het accent ligt op:
- Kennismaken met ZELF!;
- Zelf ervaren;
- Zelf spelen;
- Stimuleren van taalontwikkeling;
- Stimuleren van de verbeeldingskracht;
- Stimuleren van de creativiteit.

Tangram Eiland (groep 1, 2 en 3)
Tangram? Wat is dat precies? We puzzelen samen aan schitterende exotische vogels, gevaarlijke krokodillen en hier en daar een verdwaalde dino. Maar de tangram- dieren moeten natuurlijk wel een bijzondere plek krijgen om te kunnen wonen. Hoe richten we ons Eiland in? Wat hebben de dieren nodig?

In dit programma ontdekken we o.a. de installatie Het Eiland, de Tangramkat en lezen voor uit het prentenboek Tangramkat van Maranke Rinck en Martijn van der Linden. Het accent ligt op:
- Kennismaken met Villa Zebra, en twee verschillende installaties in ZELF!;
- Kennismaken met het boek Tangramkat;
- Stimuleren van de creativiteit;
- Kennismaken met Tangramfiguren;
- Stimuleren van de verbeeldingskracht;
- (Groot) Samenwerken aan een Eiland.


Abracazoen (groep 1,2 en 3)
We verdiepen ons in verschillende spannende en grappige sprookjes. We kijken aan de hand van prenten uit het Sprookjesboek van Caroline Ellerbeck welke sprookjesfiguren we herkennen. We verdwalen zelf in het levensgrote Sprookjes Pop UP Boek, spelen sprookjes Bingo en kijken welk sprookjesfiguur in ons schuilt. We gaan naar huis met een spannend, zielig of eng nieuw sprookjesgezicht. Uit welk sprookje kom jij? In dit programma ontdekken we o.a. de installatie Sprookjes Pop UP boek. Het accent ligt op:

- Kennismaken met Villa Zebra, en twee verschillende installaties in ZELF!;
- Stimuleren van verbeeldingskracht;
- Kennismaken met het thema ‘Sprookjes’;
- Stimuleren van de creativiteit.

Verder naar reserveren >
Terug naar de vorige pagina <

Ticket to de Toekomst (7-12)

Bezoek aan de tentoonstelling en deelname aan een workshop. 90 minuten, €4,- per leerling.

De toekomst kan volgende week zijn, het jaar 8888, of als je een opa of oma bent. Hoe gedragen we ons in de toekomst? Wat voor kleding dragen we, hoe reizen we van de ene naar de andere plek en gebruiken we nog wel computers? In de tentoonstelling is onder andere werk te zien van Chantal van Heeswijk, Floris Kaayk, Folkert de Jong en Stefan Gross. In deze tentoonstelling staan beeldende kunst en het kijken naar en praten over kunstwerken centraal. We zoeken naar de verhalen van leerlingen bij de kunst en concentreren op het stimuleren van de creativiteit en verbeeldingskracht van leerlingen. Ze presenteren hun eigen ideeën.

FASTFOOD FUTURE (groep 3/4/5)
Ver in de toekomst bekijken leerlingen het broodje van de toekomst. En dat smaakt natuurlijk naar meer! In de workshop werken leerlingen aan hun eigen versie van toekomst-fastfood. Ze werken hun ideeën uit, onder andere met klei als materiaal.
subthema's: voedsel, innovatie

TOEKOMST IMAGE (groep 6/7/8)
Ver in de toekomst lijkt alles ander. Het eten is vreemd, de auto's zijn veel sneller en je telefoon is onherkenbaar. Hoe ziet de wereld er uit in de toekomst? En wat betekent dat voor ons eigen uiterlijk? In deze workshop verbeelden leerlingen futuristische mensen uit verrassende materialen.
subthema's: innovatie, techniek, uiterlijk, mode, hergebruik.

Verder naar reserveren.