Veelgestelde vragen

Waarom is Villa Zebra nu gesloten?
Vanwege de recente berichten over het Corona-virus moeten we natuurlijk eventjes dicht!

Tot wanneer
In ieder geval tot en met 6 april. We hopen je gauw weer te zien als het weer mag!

Waarom zijn er geen gummen en linialen in Villa Zebra? Waarom is de workshopruimte boven verboden terrein voor ouders? Waarom hangen jullie niet eens een leuke Picasso op? Deze en allerlei andere Veelgestelde Villa Zebra-Vragen vind je hieronder beantwoord.

Staat de jouwe er niet tussen? Mail naar post@villazebra.nl en we zorgen rap voor een knetterlogisch antwoord!

Waarom is de workshopruimte boven verboden terrein voor ouders?
Het is belangrijk dat kinderen hun verbeelding de vrije loop kunnen laten, zonder zich daarin gestoord of belemmerd te voelen. En tja, ouders storen nou eenmaal áltijd. Dus: ontdek de tentoonstelling fijn samen, en ga daarna rustig koffie drinken terwijl je kind los gaat in de workshop.
Bij de workshop beneden (3-6 jr) zijn ouders trouwens meer dan welkom om hun kind te helpen nieuwe verhalen te verbeelden!

Hebben jullie WiFi?
Nope, we hebben geen WiFi en zijn geen flexwerkplek. Zet je telefoon dus even lekker uit en ga met je kinderen mee op ontdekkingstocht! In het Zebracafé kun je spelletjes doen, een boek lezen, snuffelen in de museumwinkel of samen wat eten en drinken.

Waarom zijn er geen gummen en linialen in Villa Zebra?
Gummen is verbeteren en meten is precies weten, maar dat hebben we allemaal niet nodig bij Villa Zebra. Als het gaat om kunst, is niets goed of fout. Verbeelding is verwonderen en mogelijkheden ontdekken.

Waarom staat er nergens van welk materiaal een kunstwerk gemaakt is?
Je verbeelding gaat ‘aan’ als je vrij associeert. Daarom stellen wij vragen bij onze kunstwerken die de verbeelding op weg helpen, in plaats van dat we vertellen waar een kunstwerk van gemaakt is. Als je daar na het filosoferen toch in geïnteresseerd bent, kun je het altijd vragen aan een van onze medewerkers. Grote kans dat deze eerst vraagt hoe jij dénkt dat het gemaakt is.

Waarom hedendaagse kunst? Waarom hangen jullie geen mooie Picasso op?
Bij Villa Zebra verkennen kinderen zichzelf, de ander en de wereld om hen heen. En dan niet de wereld van toen moeder nog netjes het gehele huishouden deed en vader de krant las, nee, de wereld van nú. Daarom dus ook kunst van nu.

Waarom brengen jullie kinderen in contact met kunstenaars?
Kunstenaars hebben een goed raakvlak met kinderen omdat zij vaak hebben vastgehouden wat bij de gemiddelde volwassene is ondergesneeuwd aan verbeelding. Door een ontmoeting en samenwerking met een kunstenaar komen kinderen in aanraking met iemand die op een heel eigen manier naar de wereld kijkt. En dat is inspirerend!

Waarom krijg ik geen pen om de antwoorden op te schrijven?
Je hebt elkaar toch? Praten met elkaar vinden wij leuker dan iets opschrijven voor jezelf. En we houden meer van filosoferen dan van de boel dicht timmeren. En een rode verbeterpen, die hebben we al helemaal niet nodig.

Wie zijn die mensen met naamkaartjes?
Dat zijn onze publieksbegeleiders die je van alles kunt vragen over onze tentoonstellingen en workshops. Maar: zij zullen jou ook vooral veel vragen stellen. Zo helpen ze je samen de kunstwerken en installaties te ontdekken.
En die kinderen met naamkaartjes, dat is ons Kinderpanel. Bij Villa Zebra worden we in alles wat we doen en maken bijgestaan door het enige echte Villa Zebra Kinderpanel: tien jongens en meisjes in de leeftijd van 8 t/m 11 jaar. Sommigen van hen vinden kunst superboeiend, anderen hebben er niks mee, en allemaal zijn ze voor ons even onmisbaar. > klik hier voor meer info over het Kinderpanel

Waarom kan ik pas meedoen aan de workshop nadat ik de tentoonstelling heb bezocht?
De tentoonstelling is samengesteld en opgebouwd op een manier die de verbeelding optimaal stimuleert. De vragen die je jezelf en elkaar bij de kunstwerken kunt stellen, geven de verbeelding nog een extra zetje. Zo kun je volop geïnspireerd de workshop in stappen en extra lol beleven in je werk.

Waarom splitsen jullie de leeftijden?
We houden in deze splitsing rekening met hoe kinderen zich ontwikkelen. Jonge kinderen ervaren de wereld vooral direct via de zintuigen, ze zien, horen, ruiken en raken alles graag aan. Kinderen in de kleuterleeftijd kunnen fantaseren als de beste; alles mogelijk en de verbeelding viert hoogtij. Vanaf een jaar of 7 willen kinderen steeds meer weten over hoe de wereld in elkaar zit. Ze zijn nieuwsgierig wat iets is, hoe je iets kan gebruiken, waar het bij hoort. Vanaf dan wordt geprobeerd de wereld te ordenen, in vakjes op te delen. Onze manier van werken sluit aan bij deze ontwikkeling: jonge kinderen mogen alles aanraken. Oudere kinderen bieden we de rust om met elkaar te filosoferen, vrij te denken en te verbeelden. Zo stimuleren we de verbeeldingskracht van kinderen in elke levensfase.

Waar komen de thema’s van de tentoonstellingen en installaties vandaan?
Villa Zebra wil van betekenis zijn voor kinderen. Daarom kijken en luisteren we goed naar hen om te ontdekken wat er speelt. We vinden het ook belangrijk om midden in de maatschappij te staan. Dus we kiezen thema’s die we maatschappelijk relevant vinden. Want de interactie met beeldende kunst, de verbeelding, is een manier om thema’s te verkennen en te ervaren, nieuwe ontdekkingen te doen, mooie in- en vergezichten te krijgen en mogelijkheden te ontdekken in hoe iets misschien ook anders kan.

Meer weten over het hoe en waarom van Villa Zebra? Lees hier alles over onze Villasofie.