Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Welke maatregelen nemen jullie om weer veilig open te gaan?
Uiteraard staan de gezondheid en veiligheid van onze bezoekers en medewerkers altijd voorop. Door middel van onze veiligheids- en hygiënemaatregelen en die van het RIVM zorgen wij ervoor dat je je zo fijn en prettig mogelijk door het gebouw en op de tentoonstelling kunt bewegen. Daarom is het nodig om een ticket met tijdslot te kopen voorafgaand aan je bezoek. Binnenkort lanceren we het ticketplatform.

Kan ik alleen online een ticket kopen?
Ja, op dit moment is dat alleen online mogelijk. Villa Zebra is niet zo groot, we kunnen daarom maar een beperkt aantal bezoekers ontvangen. Online reserveren is daarom noodzakelijk. Zo kunnen we jouw veiligheid en die van de andere bezoekers garanderen én heb je lekker alle ruimte om te ontdekken. Je kunt online een ticket aanschaffen voor een (begeleid) bezoek van 1,5 uur. Dit ticket is alleen geldig op datum/tijdstip dat op het ticket vermeld staat.  Zomaar binnenwandelen kan voorlopig dus even niet. Ook met de Rotterdampas, een abonnement of een kortingspas reserveer je eerst online een ticket.

Welke tijden zijn er en hoe werkt dat dan?
Je reserveert voor een (begeleid) bezoek van 1,5 uur. Je kunt een ticket kopen voor ZELF! (2 t/m 6 jaar) of voor De Moestuin (7 t/m 12 jaar). Je koopt een ticket voor minimaal 2 personen (waarvan minimaal 1, maximaal 2 volwassenen), die elkaar kennen en met elkaar kunnen zijn in een afstand binnen anderhalve meter. Dat wordt je bezoekgroep. Je ticket is alleen geldig voor de dag, tijdstip en tentoonstelling waarvoor het geboekt is. Het is op dit moment niet mogelijk om met kinderen van verschillende leeftijden beide tentoonstellingen te bezoeken.

DE NIEUWE OPENINGSTIJDEN ZIJN:
WOENSDAG, ZATERDAG EN ZONDAG.

12:00 – 13:30 uur

13:45 – 15:15 uur

15:30 – 17:00 uur

In ZELF! kunnen we acht bezoekers (volwassen en kinderen) per tijdsblok ontvangen, in De Moestuin zijn dit er 16. Als je aankomt bij Villa Zebra, moet je buiten even wachten tussen de wachtstrepen tot je wordt opgehaald met je groepje. Er kan namelijk maar één gezin/gezelschap tegelijk naar binnen.

Na binnenkomst krijg je een eigen plek om te wachten tot je wordt opgehaald om naar de tentoonstelling te gaan. We zorgen er natuurlijk voor dat je iets te doen hebt tijdens het wachten. We vragen je om 1,5 meter afstand te houden, daarom is het helaas niet mogelijk om met andere wachtende bezoekgroepen te spelen in de entreeruimte of samen de tentoonstelling te bezoeken. Ieder groepje volgt een andere route.

Kan ik met kinderen van verschillende leeftijden Villa Zebra bezoeken?
We denken hard na over een oplossing, maar voorlopig is dit nog niet mogelijk om beide tentoonstellingen te bewonderen tijdens één bezoek. Tentoonstellingen en installaties zijn voor verschillende leeftijden ontworpen en bedacht. ZELF! is helemaal geschikt voor kinderen van 2 t/m 6 jaar en De Moestuin voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Plan je bezoek waar mogelijk met kinderen van dezelfde leeftijdscategorie (2 t/m 6 en 7 t/m 12).  Boek je toch een ticket voor een tentoonstelling en is je kind eigenlijk te jong of te oud dan is dit voor jouw eigen risico. Wij denken graag met je mee.

Is het dan wel leuk?
Zeker wel! Onze begeleiders geven jullie een superspeciale VIP-behandeling. We hebben een aangepast programma bedacht per bezoekgroep, zodat een bezoek voor iedereen veilig en leuk is. Iedere bezoekgroep krijgt een eigen tasje met workshopmaterialen mee, er zijn speciale routes en extra (kleine) workshops. Zo kun je in 1,5 uur van alles zien en doen, samen met je gezin/gezelschap. Door de maatregelen en aangepaste programma’s is er minder/geen ruimte voor kinderen uit verschillende gezelschappen om samen te ontdekken. Het is extra leuk als je Villa Zebra bezoekt met meerdere kinderen. Kom je toch met z’n tweeën dan is dit geen probleem, volwassenen kunnen ook heel goed ontdekken en villasoferen 😉

Wat kun je zelf doen?
We houden ons aan de richtlijnen van het RIVM en vragen jou ook om je daaraan te houden. Met een aantal maatregelen kunnen we samen voor een veilig bezoek zorgen:
– Ga niet van huis bij gezondheidsklachten
Je bent welkom als jij en je huisgenoten tenminste 24 uur klachtenvrij zijn. Via deze link kunt je bij het RIVM zien om welke klachten het gaat. Als je tijdens je bezoek aan Villa Zebra klachten krijgt, vragen we je om naar huis te gaan.
– Gezellig met je eigen groep
Het is alleen toegestaan om Villa Zebra te bezoeken als gezin/gezelschap.
– Reserveer je ticket online (ook met Rotterdampas, abonnement of kortingskaart)
Online reserveren is noodzakelijk, ook met de Rotterdampas. Je ticket is alleen geldig voor de dag, het tijdstip en de tentoonstelling waarvoor is geboekt.
– Kom op tijd
Je bent welkom vanaf maximaal 15 minuten voor aanvang van je tijdslot. Houd afstand en gebruik de wachtvakken als je even moet wachten bij de ingang.
Vermijd openbaar vervoer
Kom lopend, met de fiets of met de auto. Villa Zebra heeft geen eigen parkeerplaats maar je kunt de auto op de parkeerplaats aan de voorzijde of aan de Stieltjesstraat parkeren (dit zijn parkeerplaatsen van de gemeente Rotterdam waar betaald parkeren geldt).
Éénrichting en 1,5 meter afstand
Volwassenen houden altijd 1,5 meter afstand van bezoekers (ook van kinderen) die niet behoren tot je eigen gezin. Blijf met je gezin bij elkaar en houd je aan de eenrichtingsroute.
Let op hygiëne
Op verschillende plekken kun je je handen of zelfs installaties reinigen met desinfecterende middelen. Zo houden we het samen hygiënisch. We maken contactpunten vaker schoon en we zorgen voor desinfecterende middelen in het entreegebied en op andere centrale plekken.
Wees lief voor elkaar
Denk aan de veiligheid van jezelf en die van andere bezoekers. Volg altijd de aanwijzingen van medewerkers en vrijwilligers van het museum. Alleen zo houden we een bezoek aan Villa Zebra voor iedereen veilig.

Heb je al tickets gekocht en kun je niet komen?
Restitutie van je ticket is op dit moment niet mogelijk. Neem contact met ons op (post@villazebra.nl) en we zoeken samen naar een oplossing. Je kunt je ticket ook doneren, zo steun je Villa Zebra in een moeilijke tijd.

Zijn Winkel, ZebraCafé en garderobe open?
We houden de winkel, het ZebraCafé, de lego/spelletjesruimte in het entreegebied en de garderobe voorlopig nog even gesloten. We adviseren je daarom om zo min mogelijk spullen mee te nemen. Dit voorkomt drukte en opstoppingen en zorgt ervoor dat iedereen zich aan de eenrichtingsroute kan houden.

Mag ik eten en drinken tijdens mijn bezoek?
Eten of drinken in Villa Zebra is tijdelijk niet mogelijk, doe dit voor of na je bezoek.

Kan ik met een groep (zes of meer personen) komen?
Groepsbezoek (kinderfeestjes, onderwijs en BSO) is helaas (nog) niet mogelijk.
Wil je toch met zes of meer personen langskomen, neem dan even contact met ons op via post@villazebra.nl

Hebben jullie WiFi?
Nope, we hebben geen WiFi en zijn geen flexwerkplek. Zet je telefoon dus even lekker uit en ga met je kinderen mee op ontdekkingstocht! I

Waarom zijn er geen gummen en linialen in Villa Zebra?
Gummen is verbeteren en meten is precies weten, maar dat hebben we allemaal niet nodig bij Villa Zebra. Als het gaat om kunst, is niets goed of fout. Verbeelding is verwonderen en mogelijkheden ontdekken.

Waarom staat er nergens van welk materiaal een kunstwerk gemaakt is?
Je verbeelding gaat ‘aan’ als je vrij associeert. Daarom stellen wij vragen bij onze kunstwerken die de verbeelding op weg helpen, in plaats van dat we vertellen waar een kunstwerk van gemaakt is. Als je daar na het filosoferen toch in geïnteresseerd bent, kun je het altijd vragen aan een van onze medewerkers. Grote kans dat deze eerst vraagt hoe jij dénkt dat het gemaakt is.

Waarom hedendaagse kunst? Waarom hangen jullie geen mooie Picasso op?
Bij Villa Zebra verkennen kinderen zichzelf, de ander en de wereld om hen heen. En dan niet de wereld van toen moeder nog netjes het gehele huishouden deed en vader de krant las, nee, de wereld van nú. Daarom dus ook kunst van nu.

Waarom krijg ik geen pen om de antwoorden op te schrijven?
Je hebt elkaar toch? Praten met elkaar vinden wij leuker dan iets opschrijven voor jezelf. En we houden meer van filosoferen dan van de boel dicht timmeren. En een rode verbeterpen, die hebben we al helemaal niet nodig.

Wie zijn die mensen met naamkaartjes?
Dat zijn onze publieksbegeleiders die je van alles kunt vragen over onze tentoonstellingen en workshops. Maar: zij zullen jou ook vooral veel vragen stellen. Zo helpen ze je samen de kunstwerken en installaties te ontdekken.
En die kinderen met naamkaartjes, dat is ons Kinderpanel. Bij Villa Zebra worden we in alles wat we doen en maken bijgestaan door het enige echte Villa Zebra Kinderpanel: tien jongens en meisjes in de leeftijd van 8 t/m 11 jaar. Sommigen van hen vinden kunst superboeiend, anderen hebben er niks mee, en allemaal zijn ze voor ons even onmisbaar. > klik hier voor meer info over het Kinderpanel

Waarom kan ik pas meedoen aan de workshop nadat ik de tentoonstelling heb bezocht?
De tentoonstelling is samengesteld en opgebouwd op een manier die de verbeelding optimaal stimuleert. De vragen die je jezelf en elkaar bij de kunstwerken kunt stellen, geven de verbeelding nog een extra zetje. Zo kun je volop geïnspireerd de workshop in stappen en extra lol beleven in je werk.

Waarom splitsen jullie de leeftijden?
We houden in deze splitsing rekening met hoe kinderen zich ontwikkelen. Jonge kinderen ervaren de wereld vooral direct via de zintuigen, ze zien, horen, ruiken en raken alles graag aan. Kinderen in de kleuterleeftijd kunnen fantaseren als de beste; alles mogelijk en de verbeelding viert hoogtij. Vanaf een jaar of 7 willen kinderen steeds meer weten over hoe de wereld in elkaar zit. Ze zijn nieuwsgierig wat iets is, hoe je iets kan gebruiken, waar het bij hoort. Vanaf dan wordt geprobeerd de wereld te ordenen, in vakjes op te delen. Onze manier van werken sluit aan bij deze ontwikkeling: jonge kinderen mogen alles aanraken. Oudere kinderen bieden we de rust om met elkaar te filosoferen, vrij te denken en te verbeelden. Zo stimuleren we de verbeeldingskracht van kinderen in elke levensfase.

Waar komen de thema’s van de tentoonstellingen en installaties vandaan?
Villa Zebra wil van betekenis zijn voor kinderen. Daarom kijken en luisteren we goed naar hen om te ontdekken wat er speelt. We vinden het ook belangrijk om midden in de maatschappij te staan. Dus we kiezen thema’s die we maatschappelijk relevant vinden. Want de interactie met beeldende kunst, de verbeelding, is een manier om thema’s te verkennen en te ervaren, nieuwe ontdekkingen te doen, mooie in- en vergezichten te krijgen en mogelijkheden te ontdekken in hoe iets misschien ook anders kan.

Meer weten over het hoe en waarom van Villa Zebra? Lees hier alles over onze Villasofie.

 

Villa Zebra mag binnenkort weer open voor bezoekers. We werken nu heel hard om het mogelijk te maken. Wil je alvast weten hoe een bezoek er na 3 juni uit komt te zien?

Klik hier!