Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Welke maatregelen nemen jullie om weer veilig open te gaan?
Uiteraard staan de gezondheid en veiligheid van onze bezoekers en medewerkers altijd voorop. Door middel van onze veiligheids- en hygiënemaatregelen en die van het RIVM zorgen wij ervoor dat je je zo fijn en prettig mogelijk door het gebouw en op de tentoonstelling kunt bewegen. Daarom is het nodig om een ticket te reserveren voorafgaand aan je bezoek. Op vaste tijden kun je Villa Zebra gedurende drie of twee uur bezoeken.

Koop tickets

Kan ik alleen online een ticket kopen?
Ja, op dit moment is dat alleen online mogelijk. Villa Zebra is niet zo groot, we kunnen daarom maar een beperkt aantal bezoekers ontvangen. Online reserveren is daarom noodzakelijk. Zo kunnen we jouw veiligheid en die van de andere bezoekers garanderen én heb je lekker alle ruimte om te ontdekken. Je kunt online een ticket aanschaffen voor een bezoek. Afhankelijk van je tijdslot of aankomsttijd mag je drie uur of tot sluitingstijd blijven. Dit ticket is alleen geldig op datum/tijdstip dat op het ticket vermeld staat.  Zomaar binnenwandelen kan voorlopig dus even niet. Ook met de Rotterdampas reserveer je eerst online een ticket.

Welke tijden zijn er en hoe werkt dat dan?
Je reserveert voor een bezoek van 3 uur tenzij je om 15:00 uur komt, dan kun je maximaal 2 uur/tot sluitingstijd blijven. Je kunt een ticket kopen voor ZELF! (2 t/m 6 jaar) of voor Sea de Zee (5 t/m 12 jaar). Je koopt een ticket voor minimaal 2 personen (waarvan minimaal 1, maximaal 2 volwassenen), die elkaar kennen en met elkaar kunnen zijn in een afstand binnen anderhalve meter. Dat wordt je bezoekgroep. Je ticket is alleen geldig voor de dag, tijdstip en tentoonstelling waarvoor het geboekt is. Het is op dit moment niet mogelijk om met kinderen van verschillende leeftijden beide tentoonstellingen te bezoeken.

DE NIEUWE OPENINGSTIJDEN ZIJN:
WOENSDAG, ZATERDAG EN ZONDAG.

11:00 – 14:00 uur

12:00 – 15:00 uur

13:00 – 16:00 uur

14:00 – 17:00 uur

15:00 – 17:00 uur

Per tentoonstelling ontvangen we per uur 16 nieuwe bezoekers (volwassen en kinderen) Vanaf 14:00 uur stromen er uurlijks weer 16 bezoekers per tentoonstelling uit.

Kan ik met kinderen van verschillende leeftijden Villa Zebra bezoeken?
We denken hard na over een oplossing, maar voorlopig is dit nog niet mogelijk om beide tentoonstellingen te bewonderen tijdens één bezoek. Tentoonstellingen en installaties zijn voor verschillende leeftijden ontworpen en bedacht. ZELF! is helemaal geschikt voor kinderen van 2 t/m 6 jaar en Sea de Zee voor kinderen van 5 t/m 12 jaar. Plan je bezoek waar mogelijk met kinderen van dezelfde leeftijdscategorie (2 t/m 6 en 5 t/m 12). Boek je toch een ticket voor een tentoonstelling en is je kind eigenlijk te jong of te oud dan is dit voor jouw eigen risico. Wij denken graag met je mee.

Wat kun je zelf doen?
We houden ons aan de richtlijnen van het RIVM en vragen jou ook om je daaraan te houden. Met een aantal maatregelen kunnen we samen voor een veilig bezoek zorgen:
– Ga niet van huis bij gezondheidsklachten
Je bent welkom als jij en je huisgenoten tenminste 24 uur klachtenvrij zijn. Via deze link kunt je bij het RIVM zien om welke klachten het gaat. Als je tijdens je bezoek aan Villa Zebra klachten krijgt, vragen we je om naar huis te gaan.
– Reserveer je ticket online (ook met Rotterdampas)
Online reserveren is noodzakelijk, ook met de Rotterdampas. Je ticket is alleen geldig voor de dag, het tijdstip en de tentoonstelling waarvoor is geboekt.
– Kom op tijd
Je bent welkom vanaf  je gereserveerde bezoektijd en kunt gedurende het tijdslot wat op je ticket staat binnen lopen.  Houd afstand als je even moet wachten bij de ingang.
Vermijd openbaar vervoer
Kom lopend, met de fiets of met de auto. Villa Zebra heeft geen eigen parkeerplaats maar je kunt de auto op de parkeerplaats aan de voorzijde of aan de Stieltjesstraat parkeren (dit zijn parkeerplaatsen van de gemeente Rotterdam waar betaald parkeren geldt).
1,5 meter afstand
Volwassenen houden altijd 1,5 meter afstand van andere bezoekers.

Let op hygiëne!
Op verschillende plekken kun je je handen of zelfs installaties reinigen met desinfecterende middelen. Zo houden we het samen hygiënisch. We maken contactpunten vaker schoon en we zorgen voor desinfecterende middelen in het entreegebied en op andere centrale plekken.
Wees lief voor elkaar
Denk aan de veiligheid van jezelf en die van andere bezoekers. Volg altijd de aanwijzingen van medewerkers en vrijwilligers van het museum. Alleen zo houden we een bezoek aan Villa Zebra voor iedereen veilig. We adviseren om een mondkapje te dragen als je ouder dan 13 jaar bent.

Heb je al tickets gekocht en kun je niet komen?
Restitutie van je ticket is niet mogelijk. Neem tijdig contact met ons op (post@villazebra.nl) en we zoeken samen naar een oplossing. Je kunt je ticket ook doneren, zo steun je Villa Zebra in een moeilijke tijd.

Zijn Winkel, ZebraCafé en garderobe open?

Ja, gezellig!

Kan ik met een groep (zes of meer personen) komen?
Ja leuk! Je kunt langskomen met een groep van 6 tot 10 personen. Meer informatie vind je hier.

Hebben jullie WiFi?
Nope, we hebben geen WiFi en zijn geen flexwerkplek. Zet je telefoon dus even lekker uit en ga met je kinderen mee op ontdekkingstocht!

Waarom zijn er geen gummen en linialen in Villa Zebra?
Gummen is verbeteren en meten is precies weten, maar dat hebben we allemaal niet nodig bij Villa Zebra. Als het gaat om kunst, is niets goed of fout. Verbeelding is verwonderen en mogelijkheden ontdekken.

Waarom staat er nergens van welk materiaal een kunstwerk gemaakt is?
Je verbeelding gaat ‘aan’ als je vrij associeert. Daarom stellen wij vragen bij onze kunstwerken die de verbeelding op weg helpen, in plaats van dat we vertellen waar een kunstwerk van gemaakt is. Als je daar na het filosoferen toch in geïnteresseerd bent, kun je het altijd vragen aan een van onze medewerkers. Grote kans dat deze eerst vraagt hoe jij dénkt dat het gemaakt is.

Waarom hedendaagse kunst? Waarom hangen jullie geen mooie Picasso op?
Bij Villa Zebra verkennen kinderen zichzelf, de ander en de wereld om hen heen. En dan niet de wereld van toen moeder nog netjes het gehele huishouden deed en vader de krant las, nee, de wereld van nú. Daarom dus ook kunst van nu.

Is Villa Zebra toegankelijk voor rolstoelgebruikers?
Ja, dat zijn we! Voor mindervaliden is Villa Zebra goed toegankelijk. Villa Zebra beschikt over een lift en een invalidentoilet. Villa Zebra beschikt niet over een eigen parkeerplaats, maar is er voldoende parkeerruimte in de omgeving.

Waarom krijg ik geen pen om de antwoorden op te schrijven?
Je hebt elkaar toch? Praten met elkaar vinden wij leuker dan iets opschrijven voor jezelf. En we houden meer van filosoferen dan van de boel dicht timmeren. En een rode verbeterpen, die hebben we al helemaal niet nodig.

Wie zijn die mensen met naamkaartjes?
Dat zijn onze publieksbegeleiders die je van alles kunt vragen over onze tentoonstellingen en workshops. Maar: zij zullen jou ook vooral veel vragen stellen. Zo helpen ze je samen de kunstwerken en installaties te ontdekken.
En die kinderen met naamkaartjes, dat is ons Kinderpanel. Bij Villa Zebra worden we in alles wat we doen en maken bijgestaan door het enige echte Villa Zebra Kinderpanel: tien jongens en meisjes in de leeftijd van 8 t/m 11 jaar. Sommigen van hen vinden kunst superboeiend, anderen hebben er niks mee, en allemaal zijn ze voor ons even onmisbaar. > klik hier voor meer info over het Kinderpanel

Waarom kan ik pas meedoen aan de workshop nadat ik de tentoonstelling heb bezocht?
De tentoonstelling is samengesteld en opgebouwd op een manier die de verbeelding optimaal stimuleert. De vragen die je jezelf en elkaar bij de kunstwerken kunt stellen, geven de verbeelding nog een extra zetje. Zo kun je volop geïnspireerd de workshop in stappen en extra lol beleven in je werk.

Waarom splitsen jullie de leeftijden?
We houden in deze splitsing rekening met hoe kinderen zich ontwikkelen. Jonge kinderen ervaren de wereld vooral direct via de zintuigen, ze zien, horen, ruiken en raken alles graag aan. Kinderen in de kleuterleeftijd kunnen fantaseren als de beste; alles mogelijk en de verbeelding viert hoogtij. Vanaf een jaar of 7 willen kinderen steeds meer weten over hoe de wereld in elkaar zit. Ze zijn nieuwsgierig wat iets is, hoe je iets kan gebruiken, waar het bij hoort. Vanaf dan wordt geprobeerd de wereld te ordenen, in vakjes op te delen. Onze manier van werken sluit aan bij deze ontwikkeling: jonge kinderen mogen alles aanraken. Oudere kinderen bieden we de rust om met elkaar te filosoferen, vrij te denken en te verbeelden. Zo stimuleren we de verbeeldingskracht van kinderen in elke levensfase.

Waar komen de thema’s van de tentoonstellingen en installaties vandaan?
Villa Zebra wil van betekenis zijn voor kinderen. Daarom kijken en luisteren we goed naar hen om te ontdekken wat er speelt. We vinden het ook belangrijk om midden in de maatschappij te staan. Dus we kiezen thema’s die we maatschappelijk relevant vinden. Want de interactie met beeldende kunst, de verbeelding, is een manier om thema’s te verkennen en te ervaren, nieuwe ontdekkingen te doen, mooie in- en vergezichten te krijgen en mogelijkheden te ontdekken in hoe iets misschien ook anders kan.

Meer weten over het hoe en waarom van Villa Zebra? Lees hier alles over onze Villasofie.