De Woekerende Moestuin

De Moestuin van Villa Zebra is geen gewone: hier gebeurt van alles buiten de perken. In deze tentoonstelling voor kinderen van 6 t/m 12 jaar onderzoek je aan de hand van het werk van twaalf kunstenaars het thema groei en bloei. Ook volg je een te gekke kunstworkshop.

Let op: wil je langskomen? Leuk! Lees wel eerst even onze nieuwe huisregels en zorg ervoor dat je een online een kaartje koopt.

In De Moestuin woelen kunstenaars jouw en hun eigen gedachten om met hun kunstwerken en allerlei onderzoeken. Kunstenaars bekijken de wereld net een beetje anders. Waarom lichten bijvoorbeeld die aardbeien op? Waar woekeren de groenten heen en wat groeit er aan jouw pizzaplant?

De tentoonstelling bestaat uit perken, net zoals in een moestuin. De kunstenaars Frank Bruggeman, Stefan Cools, Britt Dorenbosch, Jochem Rotteveel en Jessica Skowroneck hebben daarin een werkplek. Hun werk heeft zich tijdens het jaar van de tentoonstelling steeds verder ontwikkeld. Nu in de zomer is het tijd om de tentoonstelling buiten de perken te laten gaan: De Moestuin gaat woekeren! Kom kijken!

 

Workshop
bij deze tentoonstelling

Winterklaar t/m 1 april 2020

In de winter zie je maar weinig groei en bloei; alles in de natuur lijkt te slapen. Maar niets is minder waar! Onder de aarde speelt zich van alles af: het woelt en krioelt er, bolletjes, knolletjes en zaden maken zich op voor een nieuw, vruchtbaar seizoen. Hoe stel jij je al die bedrijvigheid voor? Hoe zou het eruit zien als je af en toe een kijkje kon nemen in die wondere wereld van het aanstaande leven? Na je bezoek aan De Moestuin kun je aanschuiven bij deze workshop.

Kunstenaar in huis

Britt Dorenbosch

Kunstenaar Britt Dorenbosch werkt sinds maart 2019 in haar atelier in De Moestuin. Hoe goed kennen we de dingen die ons omringen? In haar groeiende werk in De Moestuin laat Britt de verhalen van alledaagse voorwerpen tot leven komen. Om dit te doen begin je met heel goed te kijken. Je kunt Britt helpen door haar te vertellen wat jij op haar schilderijen, foto’s en het werk van andere kunstenaar ziet. Hoe zou jij die verhalen op een andere manier vertellen?

Britt is klaar.

Frank Bruggeman

Frank Bruggeman vindt de relatie tussen mensen en de natuur interessant. Als kunstenaar in huis werkt hij sinds maart 2019 in De Moestuin aan een aardappellaboratorium. Hierin zie je verschillende aardappelrassen en -toepassingen, kun je proeven doen en ontdek je allerlei manieren waarop wij mensen aardappelen gebruiken. Je kunt Frank helpen bij de verzorging van de aardappels en hem assisteren bij zijn proeven. Het laboratorium is niet alleen binnen in de tentoonstelling, ook in De Buitentuin voor de deur van Villa Zebra vind je aardappelexperimenten. >> Lees meer over Frank

Frank is klaar.

  Jochem Rotteveel

  Volgens kunstenaar Jochem Rotteveel kunnen we allerlei verschillende materialen gebruiken voor kunst. Zolang het ons maar verrast. Hij werkt graag met plastic en folie. Op gevoel maakt hij daar composities mee die telkens wat anders laten zien. Op zijn werkplek in De Moestuin experimenteert Jochem sinds april 2019 voor het eerst met de seizoenen. Hij onderzoekt het effect op zijn materiaal, hergebruik en zijn eigen werkproces. Je kunt Jochem helpen door net als hem composities te maken. Hoe begin je aan een kunstwerk, waar haal je je inspiratie vandaan? >> Lees meer over Jochem

  Jochem is klaar.

   Stefan Cools

   Naast zijn werkplek in Villa Zebra werkt kunstenaar Stefan Cools in zijn eigen moestuin in Limburg. Daar trekt hij zoveel mogelijk vlinders aan zodat hij goed onderzoek naar hen kan doen. Hij komt steeds weer nieuwe dingen tegen, zoals het geheimzinnige stofje meconium en ‘de lokvlinder’. Stefan kan hulp gebruiken bij het maken van een mechanische vlinder. In de moestuin voor de deur van Villa Zebra teelt hij planten die rupsen en vlinders lekker vinden, of die op andere manieren goed van pas komen. >> Lees meer over Stefan

   Stefan is klaar.

    Jessica Skowroneck

    Kunstenaar Jessica Skowroneck werkt sinds april 2019 in De Moestuin van Villa Zebra. In haar atelier in de tentoonstelling onderzoekt ze het thema ‘woekering’. Ze doet dit met materialen die ze nog niet veel eerder heeft gebruikt, zoals klei. Met deze experimenten ontstaat een groeiend kunstwerk. Hier heeft ze jou bij nodig. Laat Jessica weten wat je ziet in al die verschillende woekeringen en help haar met het kunstwerk van klei. >> lees meer over Jessica

    Jessica is klaar.

     Feestje!

     Vier je verjaardag met een Slakken Snack!

     Hoe leid je slakken af zodat er straks nog wat te oogsten valt? Of het nu een bioscoop, achtbaan of brillenwinkel wordt, zorg dat ze jouw Slakken Snack laten staan. De jarige en zijn of haar vrienden worden in Villa Zebra ontvangen als VIP’s. Onder begeleiding van een medewerker bezoek je de tentoonstelling en daarna gaan jullie zelf creatief aan de slag in de feestworkshop.
     Een Villa Zebra feestje kost € 15 per kind. Begeleiders betalen de toegangsprijs van € 10.

     Meer info

     Met de klas naar De Woekerende Moestuin?

     De Moestuin van Villa Zebra is nét even anders. Kunstenaars laten er aardbeien oplichten, groenten woekeren en zorgen voor chaos in gestructureerde perkjes. Het kijken naar – en praten over kunstwerken staat centraal.

      

     Bekijk het aanbod

     Concept en samenstelling
     Villa Zebra

     Ontwerp en bouw tentoonstelling
     Studio Made By

     Grafisch Ontwerp
     Art Collart

     Illustraties educatief materiaal
     Roozeboos, Anne de Bruijn

     Deelnemende kunstenaars:
     Frank Bruggeman, Stefan Cools, Britt Dorenbosch, Jochem Rotteveel, Jessica Skowroneck, Nicky Assmann & Joris Strijbos, Eelco Brand, Erwin Driessens & Maria Verstappen, Anne Geene, Olphaert den Otter, Paul de Reus en Arthur Stam.

     Met dank aan:
     Botanische Tuin Afrikaanderwijk, Immeke, Odin biologische foodcoop, Rotterdamse Munt, Stichting Natuurstad, Trompenburg Arboreum & Tuinen, vrijwilligers en stagiairs en Het Kinderpanel van Villa Zebra: Kiki, Leyla, Madelief, Maurits, Nienke, Nisa, Sofie en Riemer

     De Moestuin wordt mogelijk gemaakt door:

    • Hoera. Villa Zebra is weer open! Je moet wel voor je komt een plekje reserveren door online een kaartje te kopen.

     Lees meer