De Moestuin

De Moestuin van Villa Zebra is geen gewone: hier gebeurt van alles buiten de perken. In deze tentoonstelling voor kinderen van 7 t/m 12 jaar onderzoek je aan de hand van het werk van twaalf kunstenaars het thema groei en bloei.

In De Moestuin woelen kunstenaars jouw en hun eigen gedachten om met hun kunstwerken en allerlei onderzoeken. Kunstenaars bekijken de wereld net een beetje anders. Waarom lichten bijvoorbeeld die aardbeien op? Waar woekeren de groenten heen en wat groeit er aan jouw pizzaplant?
De tentoonstelling bestaat uit perken, net zoals in een moestuin. De kunstenaars Frank Bruggeman, Stefan Cools, Britt Dorenbosch, Jochem Rotteveel en Jessica Skowroneck hebben daarin een werkplek. Hun werk ontwikkelt zich tijdens het jaar van de tentoonstelling. Jij kan de kunstenaars helpen en met hen samenwerken. Doordat er telkens iets anders gebeurt in de werkplekken, kan je ook steeds iets anders bij hen doen.

Vier je feestje bij Villa Zebra
Maak je verjaardag extra feestelijk, vier ‘m bij Villa Zebra! Jij en je vrienden worden ontvangen in onze vrolijk versierde feestjesruimte. Daarna bezoek je samen de tentoonstelling die bij je (nieuwe!) leeftijd past. Ter afsluiting van je feest gaan jullie zelf creatief aan de slag in een speciale feestworkshop en is er limonade met iets lekkers voor iedereen.
> Bekijk hier de mogelijkheden

Workshop
bij deze tentoonstelling

VRAAT t/m 5 januari 2020

Geïnspireerd op werken van Anne Geene, Olphaert den Otter en Nicky Assmann fantaseren we genadeloze moestuinplant-toetakel-insecten. Welk insect kan bijvoorbeeld heel slim boontjes uit hun gesloten hulzen pulken, en hoe doet dat insect dat dan? En wat zou de plant kunnen doen om zich te verweren tegen al dat insectengeweld? We bewerken de plant zo dat het turbo-insect geen kans meer maakt. Na je bezoek aan De Moestuin kun je aanschuiven bij deze workshop.

Kunstenaar in huis

Jessica Skowroneck

Kunstenaar Jessica Skowroneck werkt sinds april 2019 in De Moestuin van Villa Zebra. In haar atelier in de tentoonstelling onderzoekt ze het thema ‘woekering’. Ze doet dit met materialen die ze nog niet veel eerder heeft gebruikt, zoals klei. Met deze experimenten ontstaat een groeiend kunstwerk. Hier heeft ze jou bij nodig. Laat Jessica weten wat je ziet in al die verschillende woekeringen en help haar met het kunstwerk van klei. >> lees meer over Jessica

Jessica is aanwezig op:
 • vr 18 okt
 • za 19 okt
 • vr 25 okt
 • za 26 okt

Frank Bruggeman

Frank Bruggeman vindt de relatie tussen mensen en de natuur interessant. Als kunstenaar in huis werkt hij sinds maart 2019 in De Moestuin aan een aardappellaboratorium. Hierin zie je verschillende aardappelrassen en -toepassingen, kun je proeven doen en ontdek je allerlei manieren waarop wij mensen aardappelen gebruiken. Je kunt Frank helpen bij de verzorging van de aardappels en hem assisteren bij zijn proeven. Het laboratorium is niet alleen binnen in de tentoonstelling, ook in De Buitentuin voor de deur van Villa Zebra vind je aardappelexperimenten. >> Lees meer over Frank

Frank is aanwezig op:
 • do 24 okt
 • vr 25 okt
 • za 26 okt
 • za 16 nov
 • zo 24 nov

Jochem Rotteveel

Volgens kunstenaar Jochem Rotteveel kunnen we allerlei verschillende materialen gebruiken voor kunst. Zolang het ons maar verrast. Hij werkt graag met plastic en folie. Op gevoel maakt hij daar composities mee die telkens wat anders laten zien. Op zijn werkplek in De Moestuin experimenteert Jochem sinds april 2019 voor het eerst met de seizoenen. Hij onderzoekt het effect op zijn materiaal, hergebruik en zijn eigen werkproces. Je kunt Jochem helpen door net als hem composities te maken. Hoe begin je aan een kunstwerk, waar haal je je inspiratie vandaan? >> Lees meer over Jochem

Jochem is aanwezig op:
 • wo 13 nov
 • do 12 dec

Britt Dorenbosch

Kunstenaar Britt Dorenbosch werkt sinds maart 2019 in haar atelier in De Moestuin. Hoe goed kennen we de dingen die ons omringen? Britt laat in haar schilderijen de verhalen van alledaagse voorwerpen tot leven komen. Om dit te doen begin je met heel goed te kijken. Je kunt Britt helpen door haar te vertellen wat jij op haar schilderijen, foto’s en het werk van andere kunstenaar ziet. Hoe zou jij die verhalen op een andere manier vertellen?

NB Britt is met zwangerschapsverlof. Vanaf februari 2020 is ze terug in De Moestuin.

Britt is aanwezig op:
 • wo 5 feb
 • wo 12 feb

Concept en samenstelling
Villa Zebra

Ontwerp en bouw tentoonstelling
Studio Made By

Grafisch Ontwerp
Art Collart

Illustraties educatief materiaal
Roozeboos, Anne de Bruijn

Deelnemende kunstenaars:
Frank Bruggeman, Stefan Cools, Britt Dorenbosch, Jochem Rotteveel, Jessica Skowroneck, Nicky Assmann & Joris Strijbos, Eelco Brand, Erwin Driessens & Maria Verstappen, Anne Geene, Olphaert den Otter, Paul de Reus en Arthur Stam.

Met dank aan:
Botanische Tuin Afrikaanderwijk, Immeke, Odin biologische foodcoop, Rotterdamse Munt, Stichting Natuurstad, Trompenburg Arboreum & Tuinen, vrijwilligers en stagiairs en Het Kinderpanel van Villa Zebra: Kiki, Leyla, Madelief, Maurits, Nienke, Nisa, Sofie en Riemer

De Moestuin wordt mogelijk gemaakt door: