Aanbod 5-12 jaar

Kom met je klas naar Sea de Zee. Dat is onze nieuwe interactieve expositie voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Met schilderkunst, beeldhouwkunst, installaties, gedichten en spoken word. 

Leer alle lagen van de zee kennen en ga aan de hand van kunstwerken en woorden dieper en dieper in de zee. Klim over het duinpan en verschuif interactieve werken groter dan jezelf van Nazif Lopulissa. Jut op de strandinstallatie van Esther Dijkstra, kruip dwars door monsters van Nurzehra Ulukaya…

…En kijk en luister ondertussen naar gedichten van Derek Otte, de Rotterdamse stadsdichter en de jeugdstadsdichter – en zelfs burgemeester Ahmed Aboutaleb, die speciaal voor onze tentoonstelling een gedicht schreef over de zee en zijn stad. 

Je klas wordt begeleidt door een Villasoof. Dit zijn rondleiders die kinderen laten spelen met hun verbeelding. Bij Villa Zebra geloven we dat kunst essentieel is in de opvoeding van kinderen, omdat kunstenaars buiten de kaders durven te denken, op een bijzondere manier thema’s aan het licht brengen. Door kinderen daarmee kennis te laten maken, te denken en te doen als een kunstenaar, leren kinderen dat vrije gedachten kunnen leiden tot een levensbepalende richting. 

Na het bezoek aan de tentoonstelling volg je een workshop waarin je zelf een kunstwerk maakt. Onze Villasofie en workshop is aangepast op het niveau van de klas. We bieden de volgende programma’s:

Diepzeeslakken (groep 3 / 4)
Er drijft een hele hoop afval in zee. Dieren raken er in verstrikt en worden er ziek van. Planten en koraal verdwijnen. Gelukkig wonen er op de bodem van Sea de Zee bijzondere wezens die hier een oplossing voor hebben bedacht. In Sea de Zee kom je verschillende zeewezens tegen die je kunnen inspireren om zelf aan de slag te gaan. Kunnen we samen genoeg diepzeewezens creëren om de Zee weer helemaal schoon te maken?

Geheim van de Diepzee (groep 4/5/6)

Duik je mee naar de bodem van Sea de Zee? Zie ik daar iets bewegen? Daar waar de zee kolkt, daar waar waterplanten woekeren, daar waar geen zonlicht meer is? Daar! Heel diep in de zee. Tijdens een duik in Sea de Zee kun je je verwonderen over alles wat er leeft en groeit in de zee, ook over dat wat we niet kunnen zien. We maken samen woeste waterplanten, waartussen je geheime zeewezens kunt ontdekken…

Plastic Fantastic (groep 7/8)
Heb jij wel eens afval op straat gegooid? Wat gebeurt er dan mee? In Rotterdam is de kans best groot dat het in de Maas terecht komt en dan uiteindelijk dus ook in de zee. Oei! Tijdens het bezoek aan Sea de Zee kun je je laten meevoeren door de stroming, van strand naar diepzee. Misschien bedenk je wel een duurzame oplossing voor de plastic soep. In de workshop gebruiken we plastic afval voor de constructie van een bijzondere recyclemachine.

Aangespoeld (BSO vanaf 6 jaar).
Laat je meevoeren door de stroming in Sea de Zee, van strand tot diepzee. Langs kunstwerken van gejut materiaal, flessenpost, geheimzinnige zeewezens en dwars door de plastic soep, steeds dieper de zee in tot je aanspoelt op een onbewoond eiland. Gelukkig zijn er ook heel veel materialen op het eiland aangespoeld. We jutten de materialen en bedenken en bouwen samen een manier om thuis te komen.

Kunstenaars: Maidie van den Bos, Maaike Canne, Esther Dijkstra, Arash Fakhim, Laan Irodjojo, Edwin Jans, Rens Krikhaar, Jeroen Kuster, Nazif Lopulissa, Rosa Peters, Nurzehra Ulukaya 

Dichters: Ahmed Aboutaleb, Dean Bowen, Vienne Haagoort, Mariana Hirschfeld, M., Young Mitch Poetry, Derek Otte, Lot Piscear, Marjolein Roozen, Stardjos, Sander Zweerts de Jong 

Van dinsdag t/m vrijdag ontvangen we schoolgroepen. Voor het reserveren van een groepsbezoek neem contact op met post@villazebra.nl of bel naar 010-2411717.

 

“Ik zie de zee. Niet in één keer, want dat kan niet, maar ik zie hem in alle laagjes, overal waar de zee is. Ik zie de zee in haar schoonheid, in haar donkerte, in haar verhalen, in haar problemen, in zand, in dieren, in water en in de oversteek. Ik zie de zee vanaf deze kant. Iemand anders ziet de zee vanaf de andere kant en noemt hem dan ook anders, sea. Zou die dat doen omdat we naar hetzelfde kijken?” 

 

Cultuurtraject Rotterdam

Villa Zebra is partner van het Cultuurtraject Rotterdam. Dit is een pakket waarbij leerlingen per jaar twee projecten uit verschillende kunstdisciplines bezoeken. Zo komen ze tijdens hun schoolloopbaan minstens één keer in aanraking met beeldende kunst, dans, media, theater, muziek, erfgoed en literatuur. Zo verrijken we samen het onderwijs in Rotterdam.

Smaakt jullie bezoek aan Villa Zebra naar meer? Villa Zebra verzorgt tevens lessen en projecten op school!

klik voor trajecten in de klas