Global Roots

ERASMUS+ GLOBAL ROOTS PROJECT

een Europese samenwerking met Villa Zebra

Villa Zebra werkt mee aan het Erasmus+ Global Roots Project en is daarmee één van de zeven Europese partners die haar expertise deelt. Tot 2022 wordt er vanuit de disciplines kunst, cultuur, educatie en duurzaamheid gewerkt aan een educatief programma voor basisonderwijs (8-13 jaar) met als doel kinderen bewust te maken van de rechten van het kind en van de 17 werelddoelen voor duurzame ontwikkeling zoals bepaald door de Verenigde Naties. Hun stem is belangrijk en het Global Roots Project wil deze versterken.

Het project is gefinancierd door de Europese Unie en wordt tijdens de ontwikkeling in praktijk gebracht bij verschillende basisscholen in Europa. De deelnemende organisaties uit Denemarken, Duitsland, Hongarije, en Nederland zijn uitgenodigd door initiatiefnemer Kulturprinsen en geselecteerd op hun unieke kijk op de ontwikkeling van kinderen en de rol die (kunst)educatie daarin speelt.

We zijn trots dat we als Villa Zebra gevraagd zijn om mee te werken aan het Global Roots project vanwege onze jarenlange ervaring met het ontwikkelen van kunsttentoonstellingen in samenwerking met het Villa Zebra kinderpanel. Dit project geeft ons de mogelijkheid om de rol van kinderen hierin te vergroten. We willen niet alleen aansluiten op de belevingswereld van kinderen, maar hier vanuit werken. Een gelijkwaardige samenwerking tussen kinderen (en hun opvoeders), kunstenaars, leerkrachten en maatschappelijke professionals zien we voor ons. De rol van Villa Zebra is om een kader of structuur te ontwikkelen waarmee kinderen hun stem kunnen laten horen in de vorm van een tentoonstelling of interventie”, aldus Lucie Kuijpers, directeur Villa Zebra.

Villa Zebra kent de belevingswereld van kinderen en neemt deze als uitgangspunt bij het ontwikkelen van een onderwijsmethode die kinderen hun rechten en verantwoordelijkheden als burger leert begrijpen en ze bewust maakt van wie ze zijn, hoe ze redeneren en handelen. Kinderen bekijken de wereld soms net even anders, met een frisse  blik komen ze tot verrassende ideeën en oplossingen voor maatschappelijke problemen. Kunst kan daarbij een belangrijke rol spelen. Kunst daagt het gewone denken uit en baant een weg voor empathie, sociale intelligentie en kritisch denken en kan de verbeeldingskracht ontwikkelen, trainen en versterken. Verbeeldingskracht laat kinderen dromen over een toekomst die nog niet bepaald is, waarin ruimte is voor idealen en dat is belangrijk voor jonge besluitvormers en hun keuzes in de duurzame wereld van morgen.


Uit de projectaanvraag:

The Global Roots project aims to empower children in primary education (8-13 years) to understand, reflect and act on their rights and responsibilities as citizens in a constantly changing world. As we move through the 21st century, the world is becoming more and more complex to all of us. Technology is bringing new conditions of life as well as new challenges, paradoxes and ethical dilemmas. Political and democratic systems are under pressure, and the ecosystems and the climate are endangered to a limit that can cause serious consequences for humanity in the near future. We know we live in extraordinary times. How do we prepare for and find solutions for the times ahead, and how do we involve children in this progress?

Lees meer over de partners die deelnemen:

Kulturprinsen (Denemarken) kulturprinsen.dk
Børns Møde Med Kunsten (Zweden) bmmk.dk
Kulturskolan Örnsköldsvik (Zweden) ornskoldsvik.se/kulturskolan
Sideviews e.v. (Berlijn) sideviews.net
Kabóca Bábszínház (Hongarije) kabocababszinhaz.hu
Circulair Friesland (Frieslân) circulairfriesland.frl