Onze werkwijze

Villa Zebra is een creatief laboratorium waar kinderen kunnen experimenteren, leren en ontdekken. Onze aanpak kenmerkt zich door het creëren van een open ruimte voor onderzoek, dialoog en ontdekking. Bij Villa Zebra word je uitgedaagd om op jouw manier te onderzoeken en jezelf uit te drukken. Elk kind, ongeacht de achtergrond, verdient het om de kracht van verbeelding te ontdekken. In al onze projecten staat ‘doen’ centraal, en een workshop is standaard onderdeel van je bezoek. We onderwijzen je geen kennis, maar stimuleren je om zelf aan het werk te gaan.

Wat doet Villa Zebra?
We verwelkomen kinderen tussen 2 tot en met 12 jaar en hun ouders/verzorgers in ons pand aan de Stieltjesstraat voor een bezoek aan een van onze (interactieve) tentoonstellingen. We organiseren kinderfeestjes en ontvangen kinderdagverblijven en schoolklassen. Daarnaast organiseren we pop-ups in diverse Rotterdamse wijken en bieden we kunst- en educatietrajecten op scholen aan. Voor de leeftijdsgroep van 2-12 jaar bieden we cultuureducatie en beleving, zowel in Villa Zebra als op school en in de wijk. We splitsen deze groep in twee leeftijdscategorieën: 2-6 jaar en 7-12 jaar, met specifieke aandacht voor hun diverse ontwikkelingsbehoeften. Voor de oudere groep (7-12 jaar) stimuleren we creativiteit en verbeeldingskracht, zowel in Villa Zebra als op school, in samenwerking met kunstenaars.

Geschiedenis
In 1997 ondertekenden Wim van Krimpen, directeur van Kunsthal Rotterdam, en Jet Manhro, oprichtster van Boekie Boekie, de oprichtingsakte van Stichting Kinderkunsthal Rotterdam. Villa Zebra opende in 2001 in het museumpark als een circulair gebouw van gestapelde containers, oorspronkelijk niet bedoeld voor de eeuwigheid, maar het succes bewees anders. Enkele jaren later kreeg het kunstwerk ‘Gibra’, van Albert Kramer, een nieuwe plek op het dak van de Stieltjesstraat, op de scheiding tussen Rotterdam Centrum en Rotterdam-Zuid. Hier spelen kinderen samen en ontmoeten ouders met diverse achtergronden elkaar.