Zie Jezelf!

ZIE JEZELF!
– Ga op zoek naar wie je bent, kunt en wil zijn –

Ontdekken wie je bent, kunt en wilt zijn, daar draait het om in de multidisciplinaire kunstinstallatie van Villa Zebra langs de route tijdens Koningsdag. Op een speelse manier doen kinderen ontdekkingen over zichzelf, wat bij hen past of wat ze nodig hebben om sterk in de wereld te staan. Wat hoort bij jou? Hoe herken jij jezelf en wie ben jij? Een koning heeft een kroon om zichzelf te profileren, onze Rotterdamse kinderen hun eigen symboliek waarmee ze op 27 april, tijdens een unieke performance, zichzelf laten zien aan de stad en heel Nederland.

Het voortraject
In de aanloop naar Koningsdag (van 18 maart t/m 8 mei) gaan Florian Borstlap, Onno Poiesz en andere kunstenaars samen met kinderen tussen de 7 – 12 jaar op zoek naar wie ze zijn, kunnen en willen worden. In deze workshop genaamd ‘Zie Jezelf’ ontdekken kinderen bij Villa Zebra zichzelf en wat bij ze past. Welk stukje van jezelf wil je uitvergroten? Wat geeft troost of juist kracht? Gevoelens en emoties worden omgezet in waanzinnige ‘wearables’ oftewel draagbare kunstwerken die een weerspiegeling vormen van een eigen ik.

27 april
Trotse kinderen zijn krachtige kinderen en dat laten ze graag zien aan de Koninklijke familie op 27 april. Treed via een rode loper binnen in een levensgroot en kleurrijk sculptuur gemaakt door Onno Poiesz waar Rotterdamse kinderen tussen de 8-12 jaar een performance opvoeren onder leiding van kunstenaar Florian Borstlap. Trots dragen de kinderen de ‘wearables’ die in de weken voorafgaand aan Koningsdag zijn gemaakt in Villa Zebra. Hun zelfvertrouwen is terug te zien in de bewegingen die ze maken en in de manier waarop ze zichzelf presenteren aan de Koninklijke familie. De kinderen vormen een inspiratie voor anderen, drukken hun liefde voor het leven uit in kunst en brengen diversiteit in beeld; iedereen mag er zijn.

Een permanent kunstwerk
In Rotterdam weten we dat cultuureducatie een belangrijke rol kan spelen in de ontwikkeling van kinderen. Om deze reden gaan we ook na Koningsdag verder met dit project. De installatie, welke op 27 april te zien is langs de route, wordt na Koningsdag door Poiesz omgevormd tot een permanent kunstwerk voor het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. ‘Zie Jezelf’ is een thema dat van belang is voor kinderen overal en op elk moment. Koningsdag en het centrale thema ‘Wij zijn allemaal kings & queens’ leeft zo door op een andere plek in de stad waar het nog meer kinderen kan inspireren om zichzelf te ontdekken en trots te zijn als een koning op zichzelf.


Noot voor de redactie:

Villa Zebra is een Rotterdamse instelling voor cultuureducatie waar hedendaagse beeldende kunst het vliegwiel is om kinderen van 2-12 jaar te laten groeien en bloeien. Op Koningsdag vertegenwoordigt Villa Zebra de route ‘cultuureducatie voor kinderen van 4 – 12 jaar’.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Villa Zebra | Nina Aelbers | nina@villazebra.nl

Beeldmateriaal kunt u downloaden via de volgende link.